25e HZ toernooi van start in vrijwel vol Atrium

 

De jubileumeditie van het HZ University of Applied Sciences Schaaktoernooi is zaterdag van start gegaan met 233 deelnemers. Dat was minder dan er op de aanvankelijke deelnemerslijst stonden, maar genoeg om het Atrium van de HZ een goed gevulde aanblik te geven. Teleurstellend was vooral het wegblijven van een flink aantal schakers uit India en nog wel zonder afmelding. Die zullen we dan ook in de toekomst niet gaan zien in Vlissingen.

Voorafgaand aan de eerste dag werd er op vrijdagavond 4 augustus een kloksimultaan gegeven door de Armeense GM Samvel Ter-Sahakyan. In een rustig tempo, maar onverbiddelijk, versloeg hij al zijn 11 tegenstanders.


In de 1e ronde waren er zoals gebruikelijk weinig verrassingen. Toch slaagden enkele spelers er in een ratingverschil van 400 punten of meer te overbruggen en een verdienstelijke remise te bereiken, o.a. Gijs Bon, Rolinde den Heijer en Niels de Feijter. De Duitser Justus Kempfer wist zelfs te winnen van een tegenstander die ruim 400 punten meer had. In de 2e ronde was er veelal hetzelfde beeld, maar iets kleinere ratingverschillen en iets minder verrassingen.
De Dag van de Dubbele Ronde kent traditiegetrouw veel byes en voor de favorieten is het zaak niets te morsen, voordat het vaste regime van 1 partij per dag begint. Daar slaagden niet alle grootmeesters in.

De grootste verrassing voltrok zich aan bord 1. Ratingfavoriet Loek van Wely werd met wit geklopt door de energiek spelende Duitse FM Tobias Voege. Ligt een carrière switch voor de winnaar van 2016 weer in het verschiet?

Ook Daniel Dardha kwam in de 3e ronde op achterstand.
De Belgisch kampioen kon op het laatste moment aan de deelnemerslijst worden toegevoegd en arriveerde rechtstreeks uit Baku in Vlissingen. Tegen Amsterdammer Arno Bezemer ging hij in de tijdnoodfase in de fout, waardoor Arno een zeer dreigende aanval kreeg. Een slim geplaatst remise aanbod leverde Daniel nog een half punt op. Twee eervolle vermeldingen in deze ronde voor respectievelijk William Gijssen (winst op Khoi Pham) en Guido Wagenvoorde (versloeg Tim Grutter).

**

**